MENÜ

Pilótaképzés

Szárnyakat adnál vágyaidnak? Tanulj meg autogyrot vezetni, és határ a csillagos ég ;-)

Pilótaképzés

Ha nem elég, hogy a földről nézd a repülőket, vagy utasként repülj, hanem Te magad szeretnéd kezedbe venni az irányítást, és autogyro pilótává válni, akkor itt a helyed a One-Two Fly-nál, az ország egyetlen, hatóság által is elismert autogyro iskolájában, ahol magyar lajstromú gépen, profi oktatók irányításával, magyar pilóta jogosítást szerezhetsz. Ezzel felügyelet nélkül, önállóan repülhetsz, vagy viheted a barátaidat, családtagjaidat, túrarepüléseken is részt vehetsz, és bekerülsz egy vagány pilóta közösségbe ;-) Természetesen kellő gyakorlás után versenyeken is indulhatsz.

Hogyan lehet jelentkezni?

Ha eldöntötted, hogy autogyro pilóta akarsz lenni, vagy még csak érdeklődnél, ne habozz, bátran keress bennünket telefonon: + 36 20 PPL GYRO, azaz a +36 20 775 4976-os számon, az e-mailen, vagy személyesen a fertőszentmiklósi repülőtéren.

A kiképzés menete

Röviden:

  1. Elméleti és gyakorlati képzés párhuzamosan. Szükséges tankönyvek: PPL kézikönyv és Autogyro tankönyv. Gyakorlati képzés a Meidl Airport-on, Fertőszentmiklóson.
  2. Elméleti vizsga a hatóságnál.
  3. Gyakorlati vizsga az iskolagéppel.
  4. Szakszolgálati engedély: önállóan repülhetsz ;-)

onetwofly_topi

Kicsit bővebben:

Tapasztalatunk szerint az a legpraktikusabb, ha az elméleti és a gyakorlati képzés párhuzamosan zajlik, mert így a két rész jól kiegészíti egymást, és jobban kezelhető az új ismeretanyag. Az általános témakörökhöz a PPL kézikönyv tartalmazza a szükséges tudnivalókat, a konkrét autogyro ismereteket pedig az Autogyro tankönyv, amit nálunk lehet megvenni.

Az elméleti vizsga a Légügyi Hivatal vecsési irodaépületében zajlik, KRESZ vizsgához hasonló, feleletválasztós teszteket kell megoldani számítógépen.

A gyakorlati képzéshez előzetes időpont egyeztetés szükséges. Napi 3 óra a maximális képzési idő (ez is napon belül elosztva), és egy-két képzési nap után érdemes kis szünetet hagyni, hogy legyen idő az új ismeretek leülepedésére. A sikeres egyedül repülések, és a teljes képzés elvégzése után, amikor a növendék tudása, gyakorlottsága alapján készen áll, akkor jöhet a gyakorlati vizsga, aminek sikeres elvégzése után kiállítják az autogyro pilóta szakszolgálati engedélyt.

A Légüggyel az ügyintézés elektronikus úton zajlik, eHivatal-on keresztül.

A minden szükséges infrastruktúrával (aszfaltos és füves kifutópályák, 6 db hangár, benzinkút, étterem) rendelkező fertőszentmiklósi Meidl Airporton tartjuk a gyakorlati képzést. Megfelelő számú jelentkező esetén egyéb repülőtéren, megegyezés alapján is vállalunk oktatást. Továbbá zajlanak egyeztetések Budapest környéki repülőterekkel, hogy a főváros közelében is képzést kezdhessünk.

Mennyi az előírt repülési idő?
A teljesen kezdők számára 30 óra a kötelezően előírt minimális repülési óraszám. A merevszárnyú vagy rotoros szakszolgálati engedéllyel rendelkezőknek 15 óra az előírt minumum; helyből felszálló repülőgép, vitorlázó repülőgép (SPL vagy LAPL(S)) vagy motoros sárkányrepülő eszköz vezetésére jogosító hatályos szakszolgálati engedéllyel vagy jogosítással rendelkezőknek az alap óraszámból 30% írható jóvá, tehát 21 repült óra nekik az előírt minimum. (Jóváírások: 53/2016. NFM rendelet 2. Melléklet 1.4.).

Az erre vonatkozó jogszabály itt olvasható.

Oktató videó 1. rész

Gyakori kérdések:

Hány éves kortól lehet elkezdeni a képzést?

  • Az első egyedül repüléshez 16. betöltött életév szükséges, szakszolgálati engedélyt pedig 17 éves kor után állítanak ki.

Miért pont autogyroval repüljek?

  • Mert a kis szárnyfelület miatt sokkal kevésbé befolyásolja a szél és a termikek, mint a merevszárnyú- vagy sárkányrepülőket (a siklóernyőről és a hőlégballonról nem is beszélve); és sokkal olcsóbb, egyszerűbb, mint a helikopter. Na és persze azért, mert nagyon szuper érzés vele repülni ;-)

Miben más az autogyro, mint a helikopter?

  • Az autogyro rotorlapátjait autorotáció hajtja, nem motor, mint a helikopternél. Az autogyronál a motor csak az előrahaladáshoz szükséges tolóerőt biztosítja.

Milyen orvosi minősítés kell ahhoz, hogy pilóta lehessek?

  • II. Kategóriájú orvosi minősítés kell az autogyro szakszolgálati engedélyhez, ezt általános jó egészségi állapotot felmérő vizsgálat után állítják ki a repülőorvosok.

Megközelíthetőség

Bázisunk Nyugat-Magyarországon, Fertőszentmiklós határában, a Meidl Airport-on található, az osztrák határ közelében. (Soprontól 25 km, Budapesttől 185 km).

GPS koordináták:

  • N 47°35'1,2”
  • E 016°50'41,7"

Autóval érkezel?

Útvonaltervezőnk segítségével egyénileg is megtervezheted utazásod, belföldről és külföldről egyaránt.