MENÜ

Pilótaképzés

Szárnyakat adnál vágyaidnak? Tanulj meg autogyrot vezetni, és határ a csillagos ég ;-)

Pilótaképzés

Ha nem elég, hogy a földről nézd a repülőket, vagy utasként repülj, hanem Te magad szeretnéd kezedbe venni az irányítást, és autogyro pilótává válni, akkor itt a helyed a One-Two Fly-nál, az ország első, hatóság által is elismert autogyro iskolájában, ahol magyar lajstromú gépen, profi oktatók irányításával, magyar pilóta jogosítást szerezhetsz. Ezzel felügyelet nélkül, önállóan repülhetsz, vagy viheted a barátaidat, családtagjaidat, túrarepüléseken is részt vehetsz, és bekerülsz egy vagány pilóta közösségbe ;-) Természetesen kellő gyakorlás után versenyeken is indulhatsz.

Hogyan lehet jelentkezni?

Ha eldöntötted, hogy autogyro pilóta akarsz lenni, vagy még csak érdeklődnél, ne habozz, bátran keress bennünket telefonon: + 36 20 PPL GYRO, azaz a +36 20 775 4976-os számon, az e-mailen, vagy személyesen a becsehelyi repülőtéren.

A kiképzés menete

Röviden:

 1. Elméleti és gyakorlati képzés párhuzamosan. Szükséges tankönyvek: PPL kézikönyv és Autogyro tankönyv. Gyakorlati képzés az ország több pontján.
 2. Elméleti vizsga a hatóságnál.
 3. Gyakorlati vizsga az iskolagéppel.
 4. Szakszolgálati engedély: önállóan repülhetsz ;-)

onetwofly_topi

Kicsit bővebben:

Tapasztalatunk szerint az a legpraktikusabb, ha az elméleti és a gyakorlati képzés párhuzamosan zajlik, mert így a két rész jól kiegészíti egymást, és jobban kezelhető az új ismeretanyag. Az általános témakörökhöz a PPL kézikönyv tartalmazza a szükséges tudnivalókat, a konkrét autogyro ismereteket pedig az Autogyro tankönyv, amit nálunk lehet megvenni.

Az elméleti vizsga a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAVK) óbudai épületében zajlik, KRESZ vizsgához hasonló, feleletválasztós teszteket kell megoldani számítógépen.

A gyakorlati képzéshez előzetes időpont egyeztetés szükséges. Napi 3 óra a maximális képzési idő (ez is napon belül elosztva), és egy-két képzési nap után érdemes kis szünetet hagyni, hogy legyen idő az új ismeretek leülepedésére. A sikeres egyedül repülések, és a teljes képzés elvégzése után, amikor a növendék tudása, gyakorlottsága alapján készen áll, akkor jöhet a gyakorlati vizsga, aminek sikeres elvégzése után, kérelemre a Hatóság kiállítja az autogyro pilóta szakszolgálati engedélyt.

A Légüggyel az ügyintézés elektronikus úton zajlik, eHivatal-on keresztül.

A gyakorlati képzés több helyszínen is elérhető:

 • Becsehelyen (az új bázisunkon)
 • Farkashegyi repülőtéren (Budakeszi)
 • Fertőszentmiklóson (Meidl Airporton)
 • Atkáron
 • Szegeden

Megfelelő számú jelentkező esetén egyéb repülőtéren, megegyezés alapján is vállalunk oktatást. 

Mennyi az előírt repülési idő?
A teljesen kezdők számára 30 óra a kötelezően előírt minimális repülési óraszám. A merevszárnyú vagy rotoros szakszolgálati engedéllyel rendelkezőknek 15 óra az előírt minumum; helyből felszálló repülőgép, vitorlázó repülőgép (SPL vagy LAPL(S)) vagy motoros sárkányrepülő eszköz vezetésére jogosító hatályos szakszolgálati engedéllyel vagy jogosítással rendelkezőknek az alap óraszámból 30% írható jóvá, tehát 21 repült óra nekik az előírt minimum. (Jóváírások: 53/2016. NFM rendelet 2. Melléklet 1.4.).

Az erre vonatkozó jogszabály itt olvasható.

Oktató videó 1. rész

Gyakori kérdések:

Hány éves kortól lehet elkezdeni a képzést?

 • Az első egyedül repüléshez 16. betöltött életév szükséges, szakszolgálati engedélyt pedig 17 éves kor után állítanak ki.

Miért pont autogyroval repüljek?

 • Mert a kis szárnyfelület miatt sokkal kevésbé befolyásolja a szél és a termikek, mint a merevszárnyú- vagy sárkányrepülőket (a siklóernyőről és a hőlégballonról nem is beszélve); és sokkal olcsóbb, egyszerűbb, mint a helikopter. Na és persze azért, mert nagyon szuper érzés vele repülni ;-)

Miben más az autogyro, mint a helikopter?

 • Az autogyro rotorlapátjait autorotáció hajtja, nem motor, mint a helikopternél. Az autogyronál a motor csak az előrahaladáshoz szükséges tolóerőt biztosítja.

Milyen orvosi minősítés kell ahhoz, hogy pilóta lehessek?

 • II. Kategóriájú orvosi minősítés kell az autogyro szakszolgálati engedélyhez, ezt általános jó egészségi állapotot felmérő vizsgálat után állítják ki a repülőorvosok.

Megközelíthetőség

Bázisunk délnyugat-Magyarországon, Becsehely határában, a Mura repülőtéren található, a horvát határ közelében. (Nagykanizsától 20 km, Budapesttől 229 km).

GPS koordináták:

 • N 46˚ 26’03,29"
 • E 016˚ 46’44,49"

Autóval érkezel?

Útvonaltervezőnk segítségével egyénileg is megtervezheted utazásod, belföldről és külföldről egyaránt.